Hyvän vuokrasopimuksen allekirjoitus

Asuinhuoneiston vuokrasopimus - mitä hyvä vuokrasopimus sisältää

LinkedIn
WhatsApp

Millainen on hyvä vuokrasopimus

Sijoitusasunnon hankkijalle tulee vääjäämättä eteen Vuokrasopimuksen laatiminen. Vuokrasopimus takaa selkeät pelisäännöt asunnon vuokrauksesta. Laadukkaasti tehdyn vuokrasopimuksen avulla vuokralaisen sekä vuokranantajan vastuista ja velvoitteista ei jää epäselvyyttä.

Vaikka uusi vuokralainen kuulostaisikin rehellisyyden perikuvalta, on ihmisen muisti silti arvaamaton. Älä siis luota pelkkään puhuttuun sanaan vaan kirjaa kaikki ehdot, velvoitteet ja tarpeelliset tiedot ylös. Laki vaatii että vuokrasopimus sekä muutokset tehdään kirjallisesti.

Myös sähköinen sopimus on pitävä, kunhan sitä ei voida muuttaa yksipuolisesti ja molemmat osapuolet voivat sen tallentaa.

“Vuokrasopimus ja sen muutos on tehtävä kirjallisesti. Jollei vuokrasopimusta ole tehty kirjallisesti, sen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Vapaa-ajan asunnoksi vuokratun huoneiston määräaikainen vuokrasopimus voi kuitenkin olla myös suullinen.”

(lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481#L1P5)

Vuokrasopimuksessa on erittäin tärkeää sopia yksiselitteisesti ja selkeästi kaikista tärkeistä osa-alueista. Käy selkeästi läpi kaikki vuokrasopimuksen kohdat ja varmista vuokralaiselta että hän ymmärtää kaikki koohdat selkeästi. Tässä ei kannata kiirehtiä.

Mitä pitää olla hyvässä vuokrasopimuksessa?

1. Osapuolten yhteystiedot

Kirjaa ylös omat ja vuokralaisen tiedot. Muista merkitä molempien henkilötunnus ja varmistaa kirjoittajien henkilöllisyys henkilökortista. Näin varmistat, että teet sopimuksen oikean ihmisen kanssa. Viimeistään tässä kohtaa on järkevää tehdä luottotietojen tarkistus.

2. Vuokrattava kohde

Erittele vuokrattava kohde tarkkaan. Näin on helppo näyttää toteen mistä asunnosta on kyse. Merkitse vuokrasopimukseen vähintään osoite ja pinta-ala.

3. Vuokra

Vuokrasopimukseen kuuluu luonnollisesti myös Vuokra ja sen suuruus. Tähän kohtaan voidaan myös merkitä myös jos vuokralainen hankkii itse esimerkiksi sähkösopimuksen.

Merkkaa sopimukseen:

 • Vuokran määrä
 • Tili, jolle vuokra maksetaan
 • Maksupäivämäärä
 • Muut mahdolliset maksut
  • Autopaikka
  • Vesi
  • Internet
  • Sähkö
 • Viivästyskorko ja ehdot

4. Vuokra-aika

Tähän merkitään millainen vuokrasopimus on kyseessä. Vaihtoehtooja on toistaiseksi vuomassa oleva sopimus tai määräaikainen vuokrasopimus.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sitoo vuokranantajaa hieman enemmän kuin vuokralaista. Vuokranantajalla on alle vuoden mittaisissa sopimuksissa 3kk irtisanomisaika ja yli vuoden mittaisissa sopimuksissa 6kk. Lisäksi vuokranantajan pitää antaa hyvän tavan mukaisesti peruste irtisanomiselle.

Vuokralaisen irtisanomisaika on yhden kuukauden, riippumatta vuokrasuhteen kestosta. Irtisanomisaika lasketaan ilmoituskuukauden viimeisestä päivästä. Jos irtisanomisilmoitus jätetään 3.6. niin sopimus päättyy 31.7.

Määräaikainen sopimus sitoo vuokralaisen ja vuokranantajan tiettyyn aikaan, jolloin kummallakaan ei ole mahdollisuutta irtisanoa sopimusta. Sopimuksen rikkomisesta joutuu yleensä maksamaan sopimussakon, joka on määritelty vuokrasopimuksessa.

Suomessa on voimassa sopimusvapaus ja näissäkin asioissa voidaan sopia tilanne ilman tuomioistuinta. Voidaan sopia esimerkiksi vuokralainen voi lähdöstä, kun löytyy uusi vuokralainen tilalle.

5. Avainten lukumäärä

Merkitse luovutettujen avainten lukumäärä. Näin tiedät, jos vuokralainen on hukannut avaimen kun avaimet palautetaan.

6. Vakuus

Vuokravakuus on äärimmäisen tärkeää! Vuokravakuuden määrä voi lain mukaan olla korkeintaan kolmen kuukauden vuokran arvoinen summa. Vaikka vuokravakuuden voi säätää kolmen kuukauden suuruiseksi, on usein sopiva määrä tyypillisesti 1-2 kuukauden vuokra. Kolmen kuukauden vuokravakuus voi ajaa osan potentiaalisista vuokralaisista pois jo ilmoituksen nähdessään liian suuren rahanmenon takia.

7. Vuokran korottaminen

Sopimukseen pitää kirjata vuokran korotuksen ehdot. Ehtoon on kirjattava millä perusteilla vuokran korotus tehdään ja mihin se on sidottu. Yleensä vuokrankorotus sidotaan Elinkustannusindeksiin 1951:10=100, ja tarkastelu tehdään vuosittain tiettynä päivänä. Jos vuokrankorotus sovitaan euromääräisenä saadaan esimerkki:

Sopimus on tehty 13.03.2017, jolloin viimeisin Elinkustannusindeksin noteeraus on ollut helmikuussa 2017 ja pisteluku 1923. Vuokran suuruus on 740€ ja sitä korotetaan vuosittain. Koska vuonna 2018 helmikuussa Elinkustannusindeksin 1951:10=100 pisteluku on ollut 1935 voidaan laskea seuraavasti:

1935
1923
X 740 €

Uusi vuokra

74€

8. Tupakointi ja lemmikit

Lemmikit ja tupakointi aiheuttavat helposti turhaan riitatilanteita, jos aihetta ei ole käsitelty kunnolla. Merkitse kohtaan sopimukseen “muut ehdot” -kohtaan, jos asunnossa ei saa tupakoida parvekkeella tai pitää lemmikkejä.

9. Remontit

Lähtökohtaisesti kannattaa merkata sopimukseen, ettei vuokralaisella ole oikeutta tehdä asunnossa remontteja ilman lupaa. Muista käydä tämä myös läpi vuokralaisen kanssa.

10. Liitteet

Liitteisiin liitetään ylimääräiset paperit. Tälläisiä on yleensä esimerkiksi vuokrauksen yhteydessä käytävä kuntotarkastus ja avainten luovutus dokumentti.

Kuntotarkastukseen merkataan asunnon kaikki puutteet ja jäljet ennen vuokralaisen muuttoa ja nämä käydään vuokralaisen kanssa yhdessä lävitse.

Avainten luovutus dokumenttiin kirjataan luovutettavien avainten määrä ja sopimussakko, mikäli kaikkia avaimia ei palauteta.

Käytä ammattilaisen laatimaa vuokrasopimusta

Vuokrasopimuksen saa kirjoittaa itse, mutta ammattilaisen tekemässä vuokrasopimuksessa käydään varmasti olennaiset asiat lävitse ja kaikki tärkeä tulee kirjattua ylös.

Me Evoirilla ollaan tehty hyvä ja ladatttava vuokrasopimuspohja kaikille vuokranantajille käytettäväksi. Kyseistä pohjaa käytetään myös Evoir sovelluksessa, jossa sopimuksen tiedot voi täyttää helpolla käyttöliittymällä. Lataa omasi alla olevasta linkistä.

Lataa vuokrasopimuspohja


Viimeisimmät kirjoitukset

Haluatko kuulla kaikki uutiset ensimmäisenä?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!